Ventilation kældere – Gode råd

I kældre har vi alt for ofte stillestående sur luft, der bidrager til grobund for skimmelsvamp og sporer, der er usunde. Hvis vi sikrer det flow, der flyder gennem kælderen, kan vi opnå et tørrere miljø med en større cirkulation. Er du i tvivl om hvordan ventilationen i din kælder fungerer? Kontakt en elektriker for rådgivning vedrørende ventilation til kældere og badværelse

Vi bruger ikke meget tid i vores umøblerede kældre, dog er ventilationen der næsten aldrig tilstrækkelig. Tidligere kom der altid en vis mængde luft ind gennem røgkanaler i skorstenen eller eventuelle ventiler monteret i fundamentet. Men når du skiftede dit varmesystem og skiftede til Fjernvarme / Bjergvarme, holder skorstenen simpelthen op med at fungere som en lunge for hele huset.

Læs mere: Seneste nyt ventilation til kælder og fugtig kældervæg

Dårlig ventilation i kælderen problematikker

I dag er mange huse tætte og energieffektive. I nybyggede huse er der krav om fungerende ventilation. Men i renoverede ældre huse er der ingen krav, og ventilationen glemmes ofte. Hvilket fører til, at vi får ind og ud for lidt luft til, at ventilationen er tilstrækkelig.
Dårlig ventilation i kælderen giver fugtig og kvalmende lukt. De fleste af os, der har et hus med kælder, ved, at man ofte får en “kælderlugt”, når man går ned i kælderen.

Forbedre ventilationen i kælderen

Hvis du ikke har et mekanisk ventilationsanlæg, har du i de fleste tilfælde det, man kalder selvtræk. I et selvtegnende hus er en tommelfingerregel, at ren og frisk luft skal komme ind i alle andre rum undtagen køkken og badeværelse. For at have en fungerende ventilation skal den brugte luft tages ud af huset.

Det gør den på badeværelset via en badeværelsesventilator og i køkkenet via køkkenventilatoren. En almindelig fejl, der begås, er, at badeværelsesventilatoren kun kører efter et brusebad, eller når lyset på badeværelset er tændt. For at få optimal ventilation i et selvtegnende hus, bør ventilatoren på badeværelset køre konstant. Dette er for hele tiden at erstatte den brugte luft med ny.
I en kælder kan man nogle gange også få lov til at øge flowet ud af kældergulvet, ved at installere en udsugningsventilator i fundamentet fx i en eksisterende ventil.
Et hus kan aldrig tage mere luft ind end der forbruges i huset, derfor skal du sørge for at have et jævnt og fint flow både ind og ud af huset, supplerer du dette med en cirkulation i huset får du også et bedre indeklima.

 

Gratis rådgivning fra kælder ventilation eksperter

Ofte kan du gå gratis rådgivning vedrørende ventilation i selvtegnede huse og varme via telefon. Autoriseret elektriker tilbyder f.eks. ventilation til kælder. Kontakt f.eks. den for tilbud på montering. 

Nicolai

Nicolai

Elektriker og diamantborer - Monterer varmegenvinding og ventilation i hele Storkøbenhavn